Chopin – Pianoconcert 1

Frédéric Chopin (1810-1849) was een muzikaal wonderkind, geboren uit Pools-Franse ouders. Op achtjarige leeftijd verscheen zijn eerste pianowerk in druk en vanaf die tijd trad hij regelmatig op, in vooral aristocratische salons. Als puber had hij reeds last van allerlei mysterieuze ziektes. Dit was de reden dat zijn ouders hem dikwijls naar kuuroorden in de bergen stuurden. Tijdens zijn conservatoriumjaren maakte hij veel vrienden, bezocht toneelvoorstellingen, schreef stukjes voor de schoolkrant en tekende graag. Na de successen met zijn twee pianoconcerten in Warschau, raakte hij uitgekeken op de dorpse, rommelige stad en week uit naar wereldsteden als Berlijn, Wenen en Parijs. Chopin leefde grotendeels als balling in Frankrijk. Hij trad voornamelijk op in kleine salons waar vooral de adel aanwezig was. Hij verafschuwde grote concerten waar mensen hem aangaapten. Hij sloot vriendschap met diverse kunstenaars, waaronder de componisten Fransz Liszt en Bellini, de schrijfster George Sand en de schilder Delacroix.

Raar maar waar: zijn Pianoconcert 1 in e mineur opus 11 uit 1830 schreef Chopin een jaar later dan zijn tweede! Het Pianoconcert 1 componeerde hij op twintigjarige leeftijd. De eerste uitvoering, in zijn woonplaats Warschau, was een grandioos succes. Het concert is opgedragen aan meesterpianist Friedrich Kalkbrenner.  Vooral het romantische tweede deel van Pianoconcert 1 valt op: ingeleid door fluisterende gedempte strijkers komt de piano tevoorschijn met een prachtige melodie. Chopin hierover: ‘Het is een impressie van een wonderbaarlijk landschap in een door de maan verlichte lentenacht’. Volgens zeggen had de componist moeite om voor zijn twee pianoconcerten een orkestpartij te schrijven. Hij kon, of wilde niet, voor symfonieorkest schrijven.

Een jaar eerder dan Pianoconcert 1, in 1829, schreef de negentienjarige Chopin het zeer romantische Pianoconcert 2. Dit concert werd geschreven onder invloed van zijn toenmalige geliefde, de opera zangeres Konstancja Gladkowska. Pianoconcert 2 werd in 1836 uitgegeven.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

CHOPIN PIANOCONCERT 1 NUMMER 102

 

Nota bene

Behalve muziek schreef Chopin poëzie. Hij dronk geen alcohol. Hij was doorgaans broodmager en woog meestal niet meer dan vijftig kilo. Volgens zijn vriendin George Sand had hij aanvallen van melancholie en hallucinaties.

Verder had hij alles mee, met zijn aantrekkelijke verschijning, zijn goede smaak en manieren, zijn hoffelijke voorkomen en zijn geweldige pianospel.
Zomers verbleef hij met George Sand en haar twee kinderen op haar landgoed nabij Parijs. 's Winters woonden ze in Parijs, elk in een eigen appartement. In Parijs gaf hij les, concerten en componeerde. Zijn composities waren zeer geliefd en werden dan ook gedrukt en uitgegeven.