Bruckner – Symfonie 8

De Oostenrijker Anton Bruckner (1824-1896) was een bewonderaar van Richard Wagner (1813 – 1883), de componist van lang uitgesponnen muziekdrama’s met grote decors en uitgebreide koren en orkesten. Ook Bruckners symfonische kathedralen hebben tijd en ruimte nodig. Ook hij liet ongekend grote koren en orkesten opdraven. Haalde Wagner zijn ideeën uit oude mythen en sagen, Bruckner, de vrome eenvoudige man, wilde de wonderen van zijn Heer aan de mensheid doorgeven. In zijn breed monumentale symfonieën bejubelt hij Gods schepping in alle toonaarden.

Met Symfonie 8 in c mineur worstelde de eeuwige twijfelaar Bruckner jarenlang. Met bloed zweet en tranen, werkte hij aan de reuze symfonie. Telkens weer veranderde hij passages. Hij werkte en schaafde als een ambachtsman. Toen het gigantische werk klaar was, veranderde hij het op aanraden van kenners opnieuw. Uiteindelijk droeg Bruckner de symfonie op aan keizer Franz Josef I van Oostenrijk. In 1892 dirigeerde Hans Richter in Wenen de premiere van de symfonie.

De machtige symfonieën van Bruckner hebben lange tijd nodig gehad om het publiek aan te spreken. Bruckner was de zestig reeds gepasseerd toen hij als componist eindelijk erkenning kreeg. Zijn vertrouwen in God had gezegevierd. De schepping, met name de natuur, had hij keer op keer in zijn werken verheerlijkt.

De eerste versie van de gigantische Symfonie 8 uit 1887 -er zouden er nog velen volgen- is met zijn anderhalf uur de langste van Bruckners symfonieën. Het symfonieorkest werd versterkt met extra slagwerk en een flinke partij koper, waaronder Wagnertuba’s. Dirigenten hadden grote moeite met de kolossale partituur en adviseerden de componist zijn werk in te korten.

De vier delen: I Allegro moderato 2 Scherzo: Allegro moderato – Trio 3 Adagio  4 Finale

Collega componisten waren zeer onder de indruk van Bruckners achtste. Enkele uitspraken: ‘Het adagio uit Symfonie 8 is een Godsgeschenk’ en ‘Deze symfonie is de kroon op de muziek in onze tijd.’

Samen met Symfonie 2 noemt men Symfonie 8 de ideale manier om de muziek van Bruckner te leren kennen. Maar vergeet niet naar Symfonie 7 en 9 te luisteren!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BRUCKNER SYMFONIE 8 NUMMER 308

Nota bene

Bio

Bruckner werd geboren in Ansfelden in een landelijke omgeving in het noorden van Oostenrijk. Zijn vader was schoolmeester. Door de week verdiende deze een centje bij als violist en bespeelde zondags het orgel van de dorpskerk.

Anton was 13 toen hij als koorknaap het schoolinternaat van het Sankt Florian Klooster binnentrad. Behalve zang ontving hij er viool en orgellessen.

Hij had had de dwangmatige neiging alles te tellen, van de parels van een ketting, de maten van een partituur, de bladeren van struik… Depressies ontsierden zijn doen en laten.

Als dertiger stimuleerden Vrienden hem om auditie te doen in de Oude Dom te Linz als organist. Hij zou daar vele jaren werkzaam zijn. Hij was 44 toen hij de stap zette naar Wenen. Daar schreef hij religieuze koorwerken en tal van symfonieën. Pas na zijn Symfonie 7, hij was de zestig gepasseerd kreeg hij erkenning.