Prokofjev – Symfonie 1

Verrichtte Sergej Prokofjev (1891 – 1953) als kleine knaap reeds wonderen op de piano, in 1911 werden zijn eerste werken uitgegeven en bejubeld. Echt beroemd werd hij met zijn Symfonie 1 opus 25, bijgenaamd de Klassieke symfonie. Hij zou deze titel bedoeld hebben omdat hij een symfonie in de stijl van Haydn wilde schrijven. De componist schreef dezelfde instrumenten voor als Haydn in zijn symfonieën: 2 fluiten, 2 hobo´s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten, pauken en strijkers. Het stuk werd wereldwijd een groot succes. In 1918 dirigeerde Prokofjev zelf de première in Sint Petersburg toen nog Petrograd geheten.

Van vriendschap was geen sprake tussen de componist en het Sovjetregime. Door zijn revolutionaire ideeën werd hij het enfant terrible van de Russische muziek. Tijdens de revolutie keerde Prokofjev zijn geboorteland de rug toe en maakte concertreizen als pianovirtuoos van meestal eigen werk door Japan, Amerika en Europa. Hij bewonderde zijn land- en tijdgenoot Serge Rachmaninov (1873 – 1943), met name om zijn pianocomposities. Prokofjev vestigde zich tenslotte in Parijs. Maar gelukkig was hij daar allerminst, zo ver verwijderd van zijn vaderland. Hij verlangde naar de kou, de bevroren meren en de sneeuw.

In 1933 keerde Prokofjev definitief terug naar Rusland en werd als een held ontvangen. Hij verbleef op staatskosten in de Kaukasus waar hij in een comfortabele omgeving in alle rust kon componeren. Maar in 1948 werd hij samen met Dmitri Sjostakovitsj wederom het doelwit van scherpe kritiek van de communistische partij die hem formalisme verweet. Verschillende van zijn werken werden afgekeurd of dienden herschreven te worden. De componist leek geknakt en gehoorzaamde min of meer de autoriteiten door zijn muziek te versimpelen en zijn gedrag wat in te dammen.

PROKOFJEV SYMFONIE 1 ‘DE KLASSIEKE’ NUMMER 077