Prokofjev – Peter en de wolf

Sergej Prokofjev (1891-1953) werd in de Oekraïne geboren. Als twaalfjarig wonderkind componeerde hij reeds een opera. Hij werd opgeleid aan het beroemde conservatorium van Sint Petersburg. Als pianovirtuoos en componist verliet hij zijn vaderland tijdens de Russische revolutie van 1917.

Het muzieksprookje Peter en de wolf uit 1936 is bij het grote luisterpubliek misschien wel het meest bekende werk van Sergej Prokofjev. Het werk werd geschreven om kinderen vertrouwd te maken met de klanken van de muziekinstrumenten. Het werd voor het eerst opgevoerd in Moskou. Prokofjev schreef het in opdracht voor een jeugdtheater.

Het verhaal: Peter woont met zijn opa aan de rand van het bos. Van zijn opa mag Peter niet buiten het hek spelen. Er zijn gevaarlijke dieren in het bos. Maar Peter is eigenwijs en helemaal niet bang. Op een mooie dag speelt hij, ondanks opa’s waarschuwingen, met zijn dierenvriendjes buiten het tuinhek. Dan verschijnt er een grote wolf die achter ze aankomt. Peter vangt de wolf en zorgt ervoor dat hij niet wordt doodgeschoten door de jagers, maar naar de dierentuin gaat…

Het hoofdthema, waarin de strijkers het jongetje Peter vertolken, is zeer fraai van melodie. De verdeling van de personages en instrumenten: Peter (strijkers), het vogeltje (dwarsfluit), de kat (klarinet), grootvader (fagot), de wolf (hoorns) en de jagers (pauken). Er treedt ook een verteller in het stuk op.

Er zijn muziekliefhebbers die verschillende versies van deze symfonische sprookjesvertelling verzamelen. Deze verzamelaars proberen uit verschillende landen exemplaren te bemachtigen. Alleen al in ons land bestaan er zeker tien uitvoeringen waar bekende Nederlanders als verteller optreden. Een heel bekende versie is de uitvoering met prinses Irene als vertelster. Een opvallende Engelse uitvoering is van David Bowie. Andere vertellers zijn: Sting, Bart Peeters, Ramses Shaffy, Paul de Leeuw, Paul Haenen, de Russische president Gorbatsjov, Leonard Bernstein, de Amerikaanse president Bill Clinton…

Er bestaat eveneens een rockversie van Peter en de Wolf, compleet met jankende gitaren, synthesizers en drums. Beroemde artiesten als Phil Collins (op drums), Garry More en Alvin Lee doen aan dit spektakelstuk mee. Al met al een heel geslaagde uitvoering.

PROKOFJEV PETER EN DE WOLF NUMMER 390