Gade – Symfonieën

De Deen Niels Gade (1817 – 1890) was de zoon van een meubelmaker en muziekinstrumenten-bouwer. De jonge Niels kreeg voornamelijk les van musici uit Kopenhagen. Als 16 jarige deed hij menigeen versteld staan met zijn vioolspel. In 1840 won hij een belangrijke compositieprijs met de ouverture Echo’ s van Ossian. Dit opus 1 zou zijn hele leven zijn meest uitgevoerde werk blijven. De koning van Denemarken verschafte hem een beurs om zich verder te bekwamen in het buitenland. In Leipzig nam hij les bij de componist Felix Mendelssohn. In 1848 keerde Gade terug naar zijn geboortegrond. Daar deed hij direct van zich spreken. Gade dirigeerde de Deense premières van de Matthaus Passion en Beethovens Symfonie 9. Hij blies de Deense muziek nieuw leven in en werd in 1866 directeur van het nieuwe conservatorium van Kopenhagen. Naast zijn directeurschap gaf hij ook compositie en muziekgeschiedenis aan aankomende beroepsmusici. Al spoedig werd hij In Denemarken de Mendelssohn van het Noorden genoemd. Een vooraanstaand criticus had daarover zijn eigen mening: Gade is Mendelssohns limonade in een derde afgietsel…

Niels Gade schreef 8 symfonieën, waarvan de nummers 1, 4 en 5 regelmatig op het programma staan van vooraanstaande symfonieorkesten. Symfonie 1 werd opgedragen aan Mendelssohn. Deze dirigeerde tevens de première in 1843 Leipzig. In zijn geboorteland vond men de symfonie niet de moeite om uit te voeren. Het werk klonk te Duits en men bespeurde te weinig Deense invloeden.

Behalve genoemde werken schreef Niels Gade: het koorwerk Elverskud (Erlkonigs Dochter) uit 1854, de cantate Korsvarerne (De Kruisvaarders) uit 1866. Verder werken voor strijkers, klarinet en pianosolo, waaronder een nog dikwijls uitgevoerd Eligie.

GADE SYMFONIEEN NUMMER 391

https://www.youtube.com/watch?v=AalOD4mB2mQ