Saint-Saëns – Carnaval des Animaux

Camille Saint-Saëns (1835-1921) werd in Parijs geboren. Hij werd door zijn kunstzinnige moeder opgevoed. Zijn vader werkte als regeringsambtenaar. Als dertienjarige werd hij toegelaten op het conservatorium, waar hij koos voor de hoofdvakken compositie, piano en orgel. Later werd hij benoemd tot organist van de bekende kerk La Madeleine. Behalve musicus was hij een fanatiek schrijver van muziekkritieken. Als componist van zeer melodieuze werken werd hij door menigeen bewonderd en geëerd.

De Fransman Camille Saint-Saëns heeft nooit serieuze bedoelingen gehad om het unieke werk Carnaval der dieren (1887) uit te geven. In dit werk geeft de componist grappige en niet altijd serieus bedoelde kritiek op collega’s en het muzikantenwereldje. Maar wat eigenlijk als grap bedoeld was, en alleen bestemd voor vrienden, werd uiteindelijk een geweldig succes.

In veertien deeltjes die totaal een half uur in beslag nemen, worden verschillende werken van collega-componisten op een komische manier belicht en zelfs een beetje belachelijk gemaakt. De stoet van dieren wordt geopend met een statige koningsmars van de leeuw. Even verder sloffen schildpadden op de beroemde Cancan van Offenbach, en dansen olifanten op een melodie van Berlioz. Ook neemt hij zwoegend studerende pianisten op de hak die moeizaam oninteressante oefeningen spelen. Het bekendste deel is de prachtige cellomelodie die een stervende zwaan voorstelt. Behalve voor symfonieorkest bestaat er een uitvoering voor twee piano’s. Tussen de 14 deeltjes treedt vaak een verteller op.

SAINT SAENS CARNAVAL DES ANIMAUX NUMMER 073