Chopin – Preludes

De Pool Frederic Chopin (1810 – 1849) schreef  24 Preludes voor de piano. Ze vormen zijn opus 28. Alle toonsoorten komen aan de beurt. Het zijn tamelijk korte stukken, ook wel muziek-miniatuurtjes genoemd.  De hele serie duurt zo’n 40 minuten. De componist droeg ze op aan zijn vriend Camille Pleyel.

Eigenlijk is een prelude een inleiding voor een vervolg muziekstuk. Doch Chopin maakte preludes als zelfstandige, volwaardige composities. Zij worden beschouwd als een mijlpaal in de pianoliteratuur. Top-pianisten spelen ze graag als een cyclus achtereen. Een bekende prelude is nummer 15, ook wel de Regeldruppelprelude genoemd. Het is de langste uit de serie. Chopin componeerde zijn preludes in 1838 toen hij op het eiland Mallorca verbleef. De sfeer van zijn preludes variëren van vreugde, melancholie en wanhoop. Chopin schreef ook nog twee losse preludes, nrs 25 en 26 opus 45.

Het oeuvre van Chopin bestaat bijna geheel uit pianocomposities. Behalve twee pianoconcerten schreef hij voor pianosolo sonates, walsen, nocturnes, etudes, impromptu’s en preludes. Veel van deze werken herbergen vaderlandsliefde en heimwee naar Polen. Chopin wordt beschouwd als een romanticus.

CHOPIN PRELUDES NUMMER 569