Grieg – Peer Gynt

Edvard Grieg (1843-1907), de koning van de Noorse muziek, stortte eens zijn hart uit: ‘Bach en Beethoven hebben hoge kathedralen en tempels gebouwd. Ik wil de eenvoudige woonhuizen bouwen waarin het volk zich behaaglijk voelt. Ik heb dat geprobeerd door de volksmuziek van mijn land op te tekenen’.

Edvard Grieg werd in Bergen geboren. Toen hij vijftien jaar was verhuisde hij naar het Duitse Leipzig om zich daar aan het conservatorium van Felix Mendelssohn verder te bekwamen. Was Jean Sibelius (1865 – 1957) de held van Finland, hetzelfde kan gezegd worden van Grieg voor Noorwegen. Beide meesters zijn de geschiedenis ingegaan als Scandinavische nationalisten.

In 1886 stelde Grieg twee suites samen uit de gehele toneelmuziek die hij maakte bij Ibsens drama Peer Gynt. Slechts acht van de oorspronkelijk tweeëndertig stukken gebruikte hij voor deze suites. Vooral het eerste deel van de eerste suite, Morning mood (Ochtendstemming), is heel populair. Uit dezelfde suite komt Aase’s dead. Uit de tweede suite is Solveig’s song zeer geliefd.

Peer Gynt, de eeuwige twijfelaar, de zwerver en de minnaar. Niet slecht genoeg voor de hel en niet goed genoeg voor de hemel. Het verhaal draait om Peers moeder Aase en zijn bruid Ingrid die hij verlaat en later op haar trouwdag schaakt. En dan is er de verwarring van leugen en waarheid door Peer. Al in het begin noemt moeder Aase haar zoon een leugenaar. Berucht zijn Peer Gynt’s liefdesverhoudingen met vreemdsoortige dames, zoals bijvoorbeeld de Oosterse danseres Anitra en de groene vrouw die hem een gedrocht als zoon schenkt.

In opdracht van de Noorse koning maakte schrijver Henrik Ibsen (1828 – 1906) een reis naar het nationale park de Ronde Bergen om daar verhalen van het volk op te tekenen. Uit de mond van bergbewoners noteerde Ibsen de avonturen van de historische Peer Gynt. In het dorp Vinstra, daar waar het graf van Peer Gynt zich bevindt maakte Gibsen zijn notities door de bewoners verteld. Later, in 1867 schreef hij aan de hand van zijn aantekeningen het toneelstuk Peer Gynt. Een stuk waar fantasie en werkelijkheid in elkaar over en door elkaar heen lopen en waar logica en structuur ver te zoeken is. Een achtbaan van gebeurtenissen die je gewoon moet ondergaan.

Mede door de muziek van Edvard Grieg is het verhaal van Peer Gynt wereldwijd bekend geworden. Grieg was goed bevriend met Hendrik Ibsen.

Luister ook eens naar zijn Noorse dansen opus 35

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

GRIEG PEER GYNT NUMMER086