Schönberg – Pelléas en Mélisande

Het toneelstuk Pelléas et Mélisande van de Belgische schrijver Maeterlinck (1862 – 1949) ging in 1893 in première. Het symbolische toneelstuk zou de drijfveer worden voor het maken van muziekwerken door o.a. Claude Debussy, Jean Sibelius, Gabriel Fauré en Arnold Schönberg.

Pelléas et Mélisande, het symbolische sprookje, vertelt over een fatale driehoeksverhouding tussen Golaud, een kleinzoon van de koning, het verlegen boerenmeisje Mélisande en Pelléas, de broer van Golaud. Pelléas wordt vermoord door zijn broer en Méllisande sterft tijdens de geboorte van haar kind. Maeterlinck ontving in 1911 de Nobelprijs voor Literatuur.

Componist Arnold Schönberg componeerde in 1902 op advies van collega Richard Strauss het symfonisch gedicht Pelléas et Mélisande, het werd zijn langste orkestwerk. Schönberg was onwetend over het feit dat Claude Debussy dezelfde tijd op het punt stond een opera uit te geven eveneens gebaseerd op het toneelstuk van Maeterlinck.

Arnold Schönberg werd in 1874 geboren in Wenen, hij stierf in 1961 in Los Angeles. Men beschouwt hem als een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Zijn eerste grote werk, de Gurrelieder (1900) werd alom geprezen. Op aanspraak van Richard Strauss kreeg hij in Berlijn aanstelling aan het conservatorium.

Schönberg, later Schoenberg na het aannemen van de Amerikaanse nationaliteit, is de geschiedenisboeken ingegaan als grondlegger van de twaalftoonsmuziek. Zijn muziekvriend Richard Strauss zou hierover later de opmerking maken dat hij in het vervolg maar beter sneeuw kon gaan ruimen…

Schönbergs Pelléas et Mélisande staat in de toonsoort d mineur en wordt gerekend tot de laatromantiek. Het stuk dat alles weg heeft van een vierdelige symfonie volgt het toneelstuk op de voet. In deel 1 Im Walde ontmoeten Mélisande en Golaud elkaar. Deel 2 staat in het teken van de ontmoeting (met de de raamscene) tussen de broers Pelléas en Goland. Deel 3 is het afscheid van Pelléas en Mélisande en haar dood.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SCHÖNBERG PELLÉAS EN MÉLISANDE NUMMER911