Sibelius – Valse triste

De Finse componist Jean Sibelius (1865 – 1957) huwde de dochter van een generaal. Drie zwagers kreeg hij er op de koop toe, een kunstschilder, een collega-componist en een schrijver. Deze laatste schreef het beroemde toneelstuk Kuolema (De dood). Later zou Sibelius er muziek bij gaan schrijven. Het zou één van zijn bekendste werken worden. De treurige wals die in het stuk voorkomt, Valse triste, gaat over een zoon bij het sterfbed van zijn moeder. Als hij in slaap valt droomt hij dat zijn moeder haar bed uitstapt en langzaam begint te dansen. De climax laat de deur openzwaaien. Op de drempel wacht de dood. De Valse triste is de geschiedenis ingegaan als de meest treurige wals aller tijden.

In de eerste plaats is Sibelius de componist van Finlandia, maar ook zijn prachtige Vioolconcert en zijn zeven symfonieën mogen er wezen! Over de Valse triste (1903) uit het toneelstuk Kuolema wordt nogal eens minachtend gesproken; het zou te smeuïg of te sentimenteel zijn. Veelvuldig wordt Valse triste gebruikt als achtergrondmuziek bij tv-commercials, tekenfilms en dergelijke. Het stuk duurt ongeveer vijf minuten.

Jean Sibelius wordt wel de vader van de Finse muziek genoemd. In zijn composities keren de Finse volksmuziek, het Finse landschap en oude Finse verhalen herhaaldelijk terug. Sibelius is een uitgesproken nationalist: van zijn tien symfonische gedichten hebben de meesten betrekking op zijn vaderland. Het symfonisch gedicht Finlandia is het bekendste.

Al hebben oude mythen en sagen uit zijn land voor veel inspiratie gezorgd, Sibelius heeft meerdere malen verkondigd dat hij geen noot uit een bestaand Fins liedje heeft gebruikt. ‘Alles is van mij zelf’, aldus de componist.

SIBELIUS VALSE TRISTE NUMMER 152