Sibelius – Vioolconcert

De Fin Jean Sibelius (1865 – 1957) werd geboren als zoon van een militaire arts. Op zijn veertiende nam hij vioolles. Niet veel later werd hij door zijn vader naar de universiteit gestuurd om rechten te gaan studeren. Slechts één jaar verbleef hij daar en verhuisde toen naar het conservatorium. Aanvankelijk was het plan dat Sibelius violist zou worden. Dat dit niet is doorgegaan, is voor ons misschien wel het beste. Sibelius heeft namelijk een schat aan mooie, vaak nationalistische muziek nagelaten. We denken dan behalve aan zijn Vioolconcert, aan zijn Finlandia, aan zijn Valse triste en natuurlijk ook aan zijn meesterlijke symfonieën.

Wanneer men voor het eerst kennismaakt met het Vioolconcert van Jean Sibelius, bestaat een goede kans dat men de wenkbrauwen fronst. Want, zal men zich afvragen, is dit het werk van een Scandinaviër, een Fin? Je zou toch eerder denken met een Slavisch componist van doen te hebben of met een creatieve geest uit een zuidelijk land. Maar neen, al barst het concert van de melancholiek en lijkt het hier en daar of je het klagende gezang van zigeuners hoort, het is toch echt van de Fin Sibelius. Toch zijn er ook zeker luisteraars die zweren dat ze het Finse landschap met zijn vele meren menen te horen…!

Het Vioolconcert van Sibelius uit 1904 is ongetwijfeld één van zijn beste werken. Sibelius zelf dirigeerde de première in Helsinki. Na deze eerste uitvoering herschreef de componist het werk grondig. De nieuwe versie zag het licht in 1905. De componist maakt gebruik van vrijwel alle mogelijkheden van de viool, waardoor prachtige momenten ontstaan en waar klagende en soms super hoge viooltonen het opnemen tegen een donker spelend symfonieorkest. Sterk lyrische momenten worden afgewisseld met mooie dissonante akkoorden. Drie delen kent het werk: allegro – adagio – allegro. Een aanrader!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SIBELIUS VIOOLCONCERT NUMMER 111