Stravinsky – Rake’s Progress

Igor Stravinsky (1882 – 1971) wordt beschouwd als de belangrijkste klassieke componist van de twintigste eeuw. De Rus nam in 1934 de Franse nationaliteit aan. Hij liet zich in 1945 tot Amerikaan naturaliseren.

The Rake’s Progress is een opera in drie delen gecomponeerd tussen 1947 en 1951. Het avondvullende stuk werd de langste compositie van Stravinsky. De opera duurt circa tweeënhalf uur en beleefde haar première in Venetië. Het libretto werd gemaakt door de Engels/Amerikaanse dichter en schrijver W.H. Auden (1907 – 1973). De muziek is een hoogtepunt en afsluiting van Stravinsky’s neoklassieke periode.

De opera ontstond toen Stravinsky een tentoonstelling bezocht met een aantal schilderingen/gravures van de Engelse kunstschilder William Hogarth (1697 – 1764). Rond 1733 schilderde Hogarth de Rake’s Progress (de loopbaan van een losbol), acht schilderingen waarin de ondergang van Tom Rakewell wordt uitgebeeld.

Het betreft beeltenissen van de geschiedenis van Tom Rakewell, die een fortuin van zijn vader heeft geërfd en zich in Londen overgeeft aan een luxeleven met gokken, bordeelbezoek, enz. Hij wordt gevangen gezet wegens schulden en eindigt in een krankzinnigengesticht. De oorspronkelijke schilderijen bevinden zich in het Londense Sir John Soane’s Museum.

STRAVINSKY RAKE’S PROGRESS NUMMER 623