Caplet – Mis voor vrouwenstemmen

De Fransman André Caplet (1878 – 1925) werd geboren op een boot die voer langs de Franse kust. Hij was het zevende kind uit een arm gezin uit Le Havre. Caplet werd componist en violist. Als puber speelde hij als violist in een amusementshal.

Hij ging studeren aan het Parijse conservatorium en won in 1901 de Prix de Rome. Aan het begin van de twintigste eeuw werkte hij als dirigent bij de operahuizen van Boston en Parijs. Hij werd bevriend met Claude Debussy (1862 – 1918) en dirigeerde en bewerkte composities van hem. Uiteraard werd Caplet beïnvloed door Debussy maar wist door harmonie en instrumentatie een eigen, haast dichterlijke, gevoelige stijl te creëren. Hij overleed als gevolg van oorlogsverwondingen aan het front in WO I.

Na de oorlog, in 1923, schreef hij als overtuigd katholiek het koorwerk Le miroir de Jesus. Behalve religieuze werken schreef Caplet kamermuziek, waaronder het   alom geprezen Conte Fantastique voor piano (of harp) en strijkkwintet. Caplet schreef een 50-tal liederen. Verder is noemenswaardig zijn 3-stemmige a capella Mis voor vrouwenstemmen uit 1920.

CAPLET MIS VOOR VROUWENSTEMMEN NUMMER 622