Stravinsky – Vioolconcert 

De kosmopoliet Igor Stravinsky (1882 – 1971), een van geboorte Russisch componist en een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw heeft een lijst van meesterwerken op zijn naam staan, we noemen  Sacre du printemps – Vuurvogel – Psalmensymfonie – Petroeska – L’histoire du soldat – Pulcinella – Rake’s progress – Symfonieën –  Ebony Concerto – Symfonieën voor blazers.

In 1931 verscheen zijn neoklassieke Vioolconcert in D, dat hij in het Franse Nice had gecomponeerd. Het concert duurt ca 25 minuten. Een voorwoord van de componist: … Dit werk ging onder mijn leiding in première op 23 oktober 1931 tijdens het Rundfunk-concert in Berlijn door Samuel Dushkin, in wie ik zeer dankbaar en zeer bewonderd blijf vanwege de zeer artistieke waarde van zijn spel …

Stravinsky was geen violist en voelde dit als een belemmering. Hij bestudeerde alle belangrijke vioolconcerten uit het klassieke repertoire (Mozart, Beethoven, Brahms, Mendelssohn e.d., waar hij echter weinig mee ophad.) Wel verklaarde hij zeer gesteld te zijn op het Concert voor twee violen van Bach. De delen wijzen hier ook naar: 1. Toccata – 2. Aria 1 – 3. Aria 2. – 4. Capriccio.

Uiteindelijk werd hij overgehaald het concert te schrijven met medewerking van de jonge violist Samuel Dushkin. Het werd een uitstekende samenwerking. De componist verklaarde dat hij door geen enkel vioolconcert was geïnspireerd. Voor de solist was geen cadens bedacht, wel is er in het slotdeel Capriccio ruimte voor cadensachtige passages met begeleiding van het orkest, zoals dubbelgrepen en dergelijke. Stravinsky liet weten dat hij in het Vioolconcert zelf weinig ruimte had opengelaten voor virtuositeit. De componist zelf was zeer tevreden over zijn werkstuk, regelmatig stond hij op de bok om het te dirigeren. Solisten waren o.a. Isaac Stern en de jonge Itzhak Perlman. Stravinsky ontving 7.000 dollar en tien procent royalty.

Zeer in zijn schik was Stravinsky met de choreografie van het Vioolconcert voor het ballet Balustrade (1941) van choreograaf George Balanchine. Als onderdeel van een Stravinsky-festival in 1972 kwam er onder de naam Violin Concerto door dezelfde chorograaf   een tweede ballet tot stand.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

STRAVINSKY VIOOLCONCERT NUMMER 939