Arban – Oeuvre

Jean-Baptiste Arban, in 1825 geboren in Lyon en gestorven in 1889 in Parijs was een Kornettist (Kornet Frans: Cornet à Piston), muziekpedagoog en componist. Het meest bekend is Arban van zijn methodes voor cornet en saxhoorns uit 1864. Heden ten dage krijgen trompetstudenten nog steeds les uit de Arban-methode.

Vanaf zijn jeugd was hij geïnteresseerd in de muziek van militaire orkesten. Aan het conservatorium van Parijs nam hij de Cornet à Piston als hoofdvakinstrument. Het instrument werd in 1831 uitgevonden. Als dertigjarige werd hij in 1857 aangenomen als leraar aan de Militaire-muziekschool te Parijs. Men noemt hem de meest briljante cornetspeler van zijn tijd.

 

In 1869 werd hij aan het Parijse conservatorium professor voor Cornet a Piston. Zijn methode La grande méthode complète de cornet à piston et de saxhorn par Arban werd een wereldwijd succes en is nog steeds in gebruik. Als componist schreef hij werken voor cornet en trompet dat van koperblazers een hoog virtuoos niveau vereist.

 

Enkele van zijn werken en of bewerkingen voor Cornet à Piston:

Verschillende Caprice et Variations

Etudes

Fantasieën

Variaties over thema’s van Verdi, Rossini, Bellini, Von Weber

Thema et Variations sur Carnaval de Venise

Thema et Variations sur le petite Suisse

Thema et Variations sur Tyrolienne

Variations sur Vois-tu la neige qui brille

Cornet Polka

Heeft u op- of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

ARBAN OEUVRE NUMMER 941