Händel – Utrecht Te Deum

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) was een in Duitsland geboren barokcomponist die het grootste deel van zijn leven in Engeland werkte. Samen met Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) wordt hij beschouwd als de belangrijkste componist van zijn tijd. Händel componeerde een kleine 700 werken: Opera’s – Oratoria – Cantate’s – Orgelconcerten – Concerten voor diverse instrumenten – Kamermuziek…

Op politiek gebied kreeg Händel van de Engelse regering de opdracht feestmuziek te schrijven voor de Vrede van Utrecht, zoals de succesvolle onderhandelingen werden genoemd die een einde zouden maken aan de verwoestende Spaanse oorlogshandelingen. In 1713 klaarde de componist deze klus, enkele maanden voor de afronding van de besprekingen. Er zou een kwart eeuw geen oorlogen gevoerd mogen worden. Engeland kwam als grote overwinnaar uit de onderhandelingen, dus moest er feestmuziek komen. En dat klonk voor het eerst in St.Paul’s Cathedral in Londen, een meeslepende koorcompositie in twee delen, Te Deum en Jubilate (Psalm 100). In 1731 verscheen het werk eveneens in de Duitse taal.

Het werk is bestemd voor zes zangsolisten 2 sopranen, 2 alten, tenor en bas en gemengd koor. De begeleiding is voor trompetten, fluit, fagot, hobo en strijkers. Aria’s ontbreken, er zijn echter wel solo’s. De liturgische teksten werden als van oudsher gebruikt: het Ambrosiaanse Te Deum, beginnende met We praise Thee, O God en Jubilate, beginnende met O be joyful in the Lord, all ye lands.

Luister ook naar het gelijknamige werk van Händels voorganger Henri Purcell uit 1694

 In 1743 componeerde Händel het Dettinger Te Deum, een maand nadat Groot-Brittannië een overwinning behaalde op het Franse leger. Een maand nadat de slag bij Dettingen was gestreden en de Fransen de aftocht bliezen kreeg Händel de opdracht het werk, dat eigenlijk een krijgshaftige lofzang betrof, met het triomfantelijke refrein We Love Thee, O God, omlijst door drums en trompetten, te componeren.

Heeft u opmerkingen of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

HÄNDEL UTRECHT TE DEUM NUMMER 942