Stravinsky – Les Noces

De vader van Igor Stravinsky (1882-1971) was een beroemd operazanger, zijn moeder een uitstekend pianiste. Ondanks dat hij omgeven werd door muziek koos hij voor een rechtenstudie. De componist Nicolai Rimski-Korsakov gaf hem in 1902 de eerste ‘duw’ om een muziekcarrière te beginnen. Stravinsky is het meest bekend van zijn balletmuziek Le Sacre du Printemps uit 1913.

Voor de Russische balletmeester Sergei Diaghilev componeerde Stravinsky verschillende stukken balletmuziek waaronder de eerdergenoemde Le Sacre du Printemps.

Andere bekende balletten van Stravinsky: Vuurvogel (1910), Petroeska (1911), L’Histoire du soldat (muziekspel 1918), Pucinella (1920), Les Noces (1923), Apollo Musagète (1928), Le Baiser de la fée (The Fairy’s Kiss 1928), Jeu de cartes (1937), Circus Polka (1942), Scènes de ballet (1944), Agon (1957). Zoals zo vaak met balletten worden deze stukken als zelfstandig concertstuk uitgevoerd.

Het ballet Les Noces werd opgedragen aan Sergei Diaghilev. Stravinsky noemde het werk Gechoreografeerde scènes met muziek en stemmen. Het ballet -meestal wordt het als muziekwerk uitgevoerd- is bestemd voor uitgebreid slagwerk, 4 piano’s, klokken, koor en zangsolisten. Zoals bij Stravinsky gebruikelijk straalt het stuk sterke ritmiek uit wordt er op staccato-achtige wijze gezongen

De teksten ontleende Stravinsky uit maar liefst 50 bruiloftsliederen uit verschillende delen van Rusland, waaronder veelal gebruikelijke citaten van beleefdheden van familieleden ouders e.a., inclusief verschillende dialecten. Er zijn geen uitgesproken solorollen onder de zangers. De Zwaan en Gans worden als folkloristische karakters opgevoerd. Heiligen die tijdens het stuk worden aangeroepen zijn de Maagd Maria en de vruchtbaarheid deskundigen Cosmas en Damianus.

Les Noces omvat de volgende delen: Het huis van de bruid – Bij de bruidegom – Het vertrek van de bruid – Bruiloftsfeest.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

STRAVINSKY LES NOCES NUMMER914