Durante – Oeuvre

Francesco Durante werd nabij het Italiaanse Napels geboren, dat was in 1684, hij overleed in 1755. Hij was een tijdgenoot van J.S. Bach (1685 – 1750). Al op jeugdige leeftijd bezocht hij het conservatorium van Napels. Volgens niet bevestigde bronnen zou hij ook in Rome gestudeerd hebben. Hij was een leerling van Alessandro Scarlatti en later leraar van Pergolesi, waar hij nogal eens mee verward werd. Als componist deelt men hem in bij de Napolitaanse school. Tot zijn dood zou hij directeur zijn van het conservatorium Santa Maria.

Durante zou voornamelijk kerkmuziek componeren, waaronder missen en motetten en oratoria, klaagliederen van Jeremia, en muziek voor klavecimbel. Luister naar zijn Magnificat en Requiem mis in c mineur! Men noemde Durante wel de Napolitaanse Bach.

Een collectie van Durante’s werken, vrijwel uitsluitend geestelijke werken, bevindt zich in Parijs. Deze complete collectie werd aangeboden door een Napolitaanse kunstverzamelaar en musicoloog. Ook worden er manuscripten van hem in Wenen bewaard.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

DURANTE OEUVRE NUMMER913