Stravinsky – Best of

BEST OF STRAVINSKY. Lijst met de meest geliefde composities van Igor Stravinsky (1882 – 1871). De titels en volgorde kwamen tot stand door lezers van Klassiekemuziek.tv
  1. Sacre du printemps
  2. Vuurvogel
  3. Psalmensymfonie
  4. Petroeska
  5. L’histoire du soldat
  6. Pulcinella
  7. Rake’s Progress
  8. Symfonieën
  9. Ebony Concerto
  10. Symfonieën voor blazers

 

1. Sacre du printemps is een loflied op de lente en zeker het belangrijkste werk van Stravinsky. Men zou het werk expressionistisch kunnen noemen. In ieder geval was het een regelrechte afrekening met de vage klanken van het impressionisme.

2. In 1910 werd de kosmopoliet Igor Stravinsky beroemd door zijn ballet De Vuurvogel (L’Oiseau de Feu). Het balletgezelschap Ballets Russes o.l.v dansmeester Serge Diaghilev (1872 – 1929) bracht het stuk in Parijs in premiere. In 1945 maakte de componist van zijn balletmuziek een 15-delige orkestsuite.

3. De Psalmen symfonie voor koor en orkest uit 1930 van de in Rusland geboren Stravinsky is meer een groot koorwerk dan een symfonie. Het werk bestaat uit drie delen en de teksten werden door Stravinsky uit de Latijnse bijbelvertaling (Vergaat) gehaald. 

4. Petroeska is een Russisch feest met krachtige muziek: vrolijke dans- en draaiorgelmuziek, fanfares en dronken en uitgelaten mensen. Russische volksmuziek en folklore ten top! Het volksfestijn speelt zich af op een kermisterrein waar zich te midden van het feestgewoel de vier  hoofdrolspelers bevinden: Petroeska de clown, de schone ballerina, de rijke Moor en de oude Tovenaar. 

5. L’histoire du Soldat is een soort van muziektheater en zou met gemak in de openlucht uitgevoerd kunnen worden. Van het ensemble wordt een grote technische vaardigheid vereist. Het werk is geschreven voor 7 instrumenten: viool en contrabas, cornet en trombone, klarinet en fagot en slagwerk. De keuze van instrumenten is volgens de componist gelijk aan een jazzband. 6. 

6. Nadat men muziek van de componist Giovanni Pergolesi (1710-1736) had gevonden, werd Igor Stravinsky door Diaghilev gevraagd de stukken muzikaal om te zetten tot een ballet met Pulcinella als centrale rol. De suite valt op door de kleine bezetting, iets dat we van Stravinsky niet altijd gewend waren. Men noemt het wel een stijlrevolutie in  Stravinsky’s oeuvre.

7. The Rake’s Progress is een opera in drie delen gecomponeerd tussen 1947 en 1951. Het avondvullende stuk werd de langste compositie van Stravinsky. De opera duurt circa tweeënhalf uur en beleefde haar première in Venetië. Het libretto werd gemaakt door de dichter en schrijver W.H. Auden (1907 – 1973). De muziek is een hoogtepunt en afsluiting van Stravinsky’s neoklassieke periode.

8. Symfonie in C was de eerste compositie die hij in Amerika voltooide. De eerste twee delen had hij in Europa geschreven, in Zwitserland en Frankrijk. Het werk ging onder leiding van de componist in 1940 in Chicago in premiere. Het stuk kan ingedeeld worden in zijn neoklassieke periode. De eerste uitvoering van de Symfonie in 3 delen was in 1946. Stravinsky zelf dirigeerde het werk. Het was zijn laatste grote werk voor symfonieorkest. Met name in het 1e deel is het goed te horen dat we met de componist te maken hebben van de Sacre du Printemps.

9. Met zijn Ebony concerto uit 1945 voor klarinet en jazzorkest wist Igor Stravinsky een evenwicht te creëren tussen de jazz en de moderne klassieke muziek. Het spraakmakende concert werd geschreven voor het orkest van jazzklarinettist en bandleider Woody Herman (1913-1987). Herman vroeg Stravinsky een stuk te schrijven voor zijn bigband met vijf saxofoons, basklarinet, vijf trompetten drie trombones, piano,harp, gitaar, contrabas en slagwerk. Stravinsky voegde er nog een hoorn aan toe, en schreef een solopartij voor Hermans klarinet. Het werk heeft veel weg van een concerto grosso, een muziekvorm uit de barok. 

10. Symfonieën voor blazers (Symphonies d’instruments à vent) voor 23 blaasinstrumenten ontstond uit een koraal dat Stravinsky als hommage aan de overleden Claude Debussy schreef. Aanvankelijk was het stuk bedoeld voor harmonium, maar het werd omgezet voor strijkkwartet. Ook hier kende de componist geen vrede mee en schreef het uiteindelijk voor de thans definitieve versie, Symfonieën voor een ensemble van hout- en koperblazers.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

BEST OF STRAVINSKY NUMMER 975