Isaac – Oeuvre

De Nederlandse componist Heinrich Isaac (1450 – 1517) werd in Vlaams Brabant geboren. Over zijn huiselijke omstandigheden en opvoeding is niets bekend. Zijn geboortejaar is een gissing. Vanaf zijn dertigste levensjaar werkte hij voor de beroemde Lorenzo de Medici in Florence. Isaac was gehuwd maar zover wij weten is hij kinderloos gebleven.

Isaac was organist van de kathedraal in Florence. Na de periode in Italië verbleef hij achtereenvolgens in de Oostenrijkse steden Innsbruck en Wenen. Keizer Maximiliaan benoemde hem tot hof componist. Isaac was een tijdgenoot van misschien wel de beroemdste componist uit de renaissance Josquin des Prez (1450 -1521). Samen met hem wordt Isaac de meest vooraanstaande componist van zijn tijd genoemd.

Isaac heeft een enorm oeuvre nagelaten. Hij schreef zowel vocale- als instrumentale muziek, religieus en wereldlijk. Een beroemd lied van het is het vierstemmige Ich muss dich lassen. De werken van de renaissance componist Isaac zijn jarenlang in de vergetelheid gebleven. De religieuze muziek bestond uit Missen (een veertigtal) en Motetten. Zijn liederen waren vaak luchtig van aard.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

ISAAC OEUVRE NUMMER 624