Donizetti – L’elisir d’amore

De Italiaanse operacomponist Gaetano Donizetti (1797-1848) werd in Bergamo geboren. Zijn vader was wever en wilde dat zijn zoon onderwijzer zou worden. Maar Donizetti voelde meer voor een baan in het leger. Als soldaat componeerde hij zijn eerste opera’s. Zijn diensttijd werd afgekocht door een vermogende dame die een groot talent in hem zag. De jonge componist zocht daarna zijn heil in Napels. In deze stad werd hij benoemd tot leraar aan het conservatorium. Hij componeerde soms vier opera’s in een jaar. Er zijn zeventig opera’s van hem bekend. Zijn grote voorbeeld was de beroemde componist Gioachino Rossini (1792 – 1868). Net als Rossini hield Donizetti van belcanto (schone zang) en acrobatische zangpartijen. Vanuit Napels maakte hij furore in Milaan, Parijs en Wenen. Donizetti zou in zijn rijke carrière ruim zeventig opera’s componeren. Vijf zeer geliefde opera’s zijn: Anna Bolena uit 1830, Lucia di Lammermoor uit 1835, en L’elisir d’amore (De liefdesdrank) uit 1832, La fille du régiment uit 1840, en Don Pasquale uit 1842

De liefdesdrank is een komische opera die bol staat van krachtige melodieën. Hij componeerde de opera in veertien dagen. Het werk gaat over de liefde tussen de jonge schuchtere boer Nemorino en de rijke mooie boerin Adina. Nemorino doet er alles aan om Adina te veroveren. Een kwakzalver die een wonderbaarlijke fles wijn gebrouwen heeft, biedt deze als liefdesdrank aan, aan de goedgelovige Nemorino. Deze koopt de fles van zijn laatste geld. In werkelijkheid gaat het om een doodnormale fles wijn. Om aan geld te komen voor een tweede fles liefdesdrank meldt hij zich aan bij het leger. Door het drinken van de wijn lijkt het alsof hij zelfverzekerder is geworden. Het lijkt zelfs dat alle meisjes achter hem aanlopen. Nemorino denkt dat de toverdrank hiervan de oorzaak is. Adina is van mening dat haar dronken aanbidder niets meer om haar geeft. Uit jaloezie en wraak maakt zij avances met een sergeant. Zij belooft met deze te zullen trouwen. Doch in haar hart is ze hopeloos verliefd op de eenvoudige boerenjongen.

Muzikale hoogtepunten uit de opera zijn: Una furtiva lagrima, Quanto e bella, Udite udite en Esulti pur la barbara.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

DONIZETTI L’ELISIR D’AMORE NUMMER 119

Nota bene

Bijna dertig jaar na zijn dood in 1875 werd Donizetti opgegraven om te worden herbegraven in een voor hem opgericht monument. Men ontdekte dat de bovenhelft van zijn schedel ontbrak.

Bij onderzoek bleek dat zijn arts het stuk schedel had achtergehouden. De arts was inmiddels overleden en zijn huisraad was ter veiling aangeboden.

De kap van de schedel bleek in het bezit te zijn van een slager. Het was in gebruik als bak voor wisselgeld.