Donizetti – Lucia di Lammermoor

Gaetano Donizetti (1797-1848) maakte carrière in Napels en breidde zijn succes uit naar alle grote Europese muziektheaters. Hij componeerde ruim zeventig opera’s en was een verwoed aanhanger van de belcanto (schone zang) en coloratuur (virtuositeit – versieringen). Toen hij in 1848 aan syfilis overleed, bleek dat een kwart van de Italiaanse opera’s die op dat moment populair waren, door Donizetti was geschreven.

Lucia di Lammermoor uit 1835 is gebaseerd op de roman The bride of Lammermoor van Walter Scott. Het is de belangrijkste tragische opera van Donizetti. Het verhaal gaat over een familievete waarin gestreden wordt om de mooie Lucia. Na de (onterechte) beschuldiging dat haar minnaar Edgarde haar ontrouw is, smeert haar broer haar uit politieke overwegingen een nieuwe partner aan. Op de bruiloft verschijnt echter haar eerste geliefde. De romantische hartstochten slaan tijdens deze scène op hol. Als Lucia achter de waarheid komt, vermoordt zij haar kersverse echtgenoot. Dan volgt de beroemde waanzinaria Spargi d’amaro pianto gezongen door de krankzinnige Lucia. Als haar werkelijke geliefde op zijn rivaal wacht voor een duel, verneemt hij dat Lucia dood is en pleegt hij zelfmoord.

Het was de sopraan Maria Callas die met de titelrol de opera buitengewoon populair maakte. Hoogtepunt uit Lucia di Lammermoor is natuurlijk de waanzinscène, maar verder geldt deze opera als een topper vanwege de prachtige en ontroerende aria’s en het buitengewoon mooie sextet Chi mi frena.

Friday 8 april 2016: BBC News – The opening night of a production of Lucia di Lammermoor at the Royal Opera House is booed by the audience for its violent bloody scenes.

DONIZETTI LUCIA DI LAMMERMOOR NUMMER 363