Berlioz – Les Troyens

De Fransman Hector Berlioz (1803 – 1869) was de componist van een van de mooiste symfonieën allertijden, de Symphonie Fantastique uit 1830. De componist legde de basis voor de programmamuziek (muziek waarin een verhaal, gedicht, schilderij e.d. ten grondslag ligt). Al wordt hij beschouwd als de absolute topper van de Franse romantiek, het Franse publiek had maar matig waardering voor hem.

De opera Les Troyens uit 1858 is het magnum opus van Berlioz. Het werk – met het beruchte paard, en de liefdesgeschiedenis tussen Dido en Aeneas – is gebaseerd op het verhaal van de Romeinse dichter Virgilius (70 voor Chr. – 19 na Chr.) De tijdsduur van het werk bedraagt ruim 6 uur. Dit was misschien wel de reden dat de componist het werk niet uitgevoerd kreeg. De Opera van Parijs weigerde het stuk in premiere te laten gaan. Nadat de componist delen schrapte mocht het uitgevoerd worden. 

Les Troyens is een Grand opéra. Vanaf 1830 kwamen dit soort opera’s in zwang in Parijs. Een componist die eveneens Grand opéra’s schreef was Giacomo Meyerbeer (1791 – 1864). Kenmerken van een Grand opéra: een historisch gegeven, groot van opzet, uitgebreide koren, en balletten.  Men vergelijkt Les Troyens wel met een opera van Richard Wagner (1813 – 1883), die eveneens bekend is van zijn lange opera’s. In 1890, ruim twintig jaar na zijn dood, beleefde Les Troyens zijn première. Van grote schoonheid is het liefdesduet Nuit d’ivresse et d’extase (naar Shakespeare).

BERLIOZ LES TROYENS NUMMER 765