Danzi – Blaaskwintetten

Franz Danzi (1763 – 1826) was een Duitse componist en cellist, geboren in Mannheim. Hij was de zoon van een beroemd cellist. Franz was reeds op 15 jarige leeftijd werkzaam als orkestmusicus (cello).  Net als zijn zus Franziska, zangeres, klaveciniste en eveneens componist, ontving hij zijn eerste muziekonderricht van zijn vader. Na de dood van zijn vader volgde hij deze op als cellist in het hof orkest van de keurvorst in München, een belangrijk muziekcentrum in Europa.

In 1780 verscheen zijn eerste opera. Ook componeerde hij toen reeds muziek voor blaasinstrumenten, dat later zijn specialiteit zou gaan worden. Hij maakte met zijn vrouw, de operazangeres Maria Margerethe Marchand tournees langs de grote steden. Vanaf 1812 was hij hofkapelmeester (dirigent) in Karlsruhe.

Danzi is de muziekgeschiedenis ingegaan als componist van blaasmuziek, met name kwintetten, waarbij alle 5 blaasinstrumenten gelijkwaardig behandeld werden. Zeer bekend zijn de 9 blaaskwintetten opus  56 – 67 – 68 voor dwarsfluit – hobo – klarinet – fagot – hoorn.  Andere composities van Danzi: Opera’s – Symfonieën – Fluitconcerten – Fagotconcerten – Kamermuziek met vooral blaasinstrumenten in de hoofdrol – Strijkkwartetten.

In 1958 werd het Danzi Kwintet opgericht, een Nederlands blazersensemble dat internationaal zeer bekend werd en tot 1978 over de gehele wereld concerten gaf.

DANZI BLAASKWINTETTEN NUMMER 778