Field – Nocturnes

De wieg van de Ierse componist John Field (1782-1837) stond in de hoofdstad Dublin. Zijn vader was violist en veel familieleden deden aan muziek. Op zijn tiende gaf hij zijn eerste openbare concert. Een jaar later kreeg vader Field een violistenbaan aangeboden in Londen. John Field kreeg les van de beroemde pianist en pianohandelaar Clementi. In 1799 kwam Field met zijn Pianoconcert 1. Het bezorgde hem grote populariteit. Field werd een groot pianovirtuoos die zeven prachtige Pianoconcerten schreef, maar het meest bekend werd door zijn nocturnes.

Aan John Field valt de eer dat hij de uitvinder is van de nocturne (nachtstuk) als pianogenre: veelal relatief korte stukken met in de linkerhand gebroken akkoorden en in de rechter een lyrische melodie. Met onderwerpen als de nacht, liefde, verdriet en dromen zijn de nocturnes van Field pure romantiek. (In Oorlog en Vrede van de schrijver Tolstoi speelt gravin Rostova haar lievelings nocturne van Field).  John Field is de voorloper van Chopin (1810-1849) die veel meer bekendheid kreeg met deze compositievorm. 

Tussen 1812 en 1836 componeerde Field tientallen nocturnes die allen opvielen door een melancholieke sfeer en het gebruik van grote akkoorden in de linkerhand. Een bekende nocturne is de Midi-nocturne (twaalf uur) uit 1832. Het is Fields eigen bewerking voor piano van het zogeheten Twaalfuurs rondo voor strijkers dat hij schreef voor een uitvoering in het Kings-theater in Londen en de Scala in Milaan. Toen Field met zijn leermeester Clementi een Europese tournee maakte, vestigde hij zich voor enige jaren in Sint Petersburg.

 

FIELD NOCTURNES NUMMER 190