Hummel – Oeuvre

De Oostenrijker Johann Nepomuk Hummel (1778 – 1837) was pianist, componist, pedagoog en dirigent. Hummels vader was eveneens musicus. Deze was dirigent en directeur van een muziekschool. Als kind kreeg Nepomuk les van Mozart. Hij trad op als wonderkind-pianist toen hij nog geen 10 jaar oud was en maakte tournees door Europa. Later werden zijn leraren Clementi, Albrechtsberger, Salieri en Joseph Haydn. Deze laatste volgde hij op als kapelmeester aan het hof van Esterhazy.

Als veertiger vertrok Hummel met zijn gezin naar Weimar. Hij werd daar onthaald als een beroemdheid. Hij vierde triomfen in het hof theater waar hij o.a. opera’s van Rossini, Meyerbeer en Bellini dirigeerde.

Als componist rekent men Hummel tot een van de overgangscomponisten van het classicisme naar de romantiek. Hij was een van de grootste pianisten van zijn tijd.

Hummel schreef o.a. Pianoconcerten, Pianosonates, Piano Septet, Fantasie op Oberons Zauberhorn, Dubbelconcert voor viool en piano, Te Deum, Trompetconcert, Mandolineconcert.

HUMMEL OEUVRE NUMMER 847