Lekeu – Vioolsonate

De vroege dood van Guillaume Lekeu op 24 jarige leeftijd is een tragedie in de geschiedenis van de klassieke muziek. De te vroeg overleden componist heeft ons helaas maar een handjevol werken nagelaten, waaronder een wonderbaarlijke Vioolsonate en het prachtige Adagio voor strijkers.

Componist Guillaume Lekeu is geboren in een dorpje nabij het Belgische Verviers. Hij leefde van 1870 – 1894. Zijn liefde voor muziek werd opgewekt door zijn ouders. Hij ontving zijn eerste muzieklessen bij de plaatselijke fanfare. Op de middelbare school leerde hij van een leraar de muziek van de grote componisten kennen. Vanaf zijn 15e zou hij zelf muziek gaan schrijven, kleine composities voor piano en kamer-ensemble. Hij was 18 toen het gezin naar Parijs verhuisde.

De Vioolsonate in G, gecomponeerd in 1892, is een uitermate romantisch werk. Lekeu laat zich inspireren door Beethoven. Ook zijn invloeden van zijn leraar Cesar Franck te bespeuren. Het werk werd opgedragen aan meester-violist Eugene Ysaÿe. Een onafgemaakt Pianokwartet werd voltooid door zijn compositieleraar Vincent d’Indy. Gezien zijn jonge leeftijd mag opgemerkt worden dat een groot deel van zijn oeuvre nogal zwaarmoedig van toon is.

Behalve genoemde werken mag op deze plaats zeker niet het Larghetto voor cello ontbreken.

LEKEU VIOOLSONATE NUMMER 648