Machaut – Oeuvre

De Franse renaissance componist Guillaume de Machault (ook wel Machaut) leefde van ca 1300 tot 1377. Hij componeerde zowel wereldlijke als geestelijke muziek. Zijn standplaatsen waren Parijs en later Reims. Behalve componist was hij priester en dichter. In zijn tijd werd hij beschouwd als Europa’s belangrijkste componist. Als rechterhand van de koning van Bohemen Jan van Luxemburg maakte hij reizen door Europa.

Een beroemd werk is Messe de Nostre Dame. Men neemt aan dat dit de eerste volledige mis is en waarschijnlijk in 1364 werd gecomponeerd voor de kroning van Karel V. Een andere vierstemmige mis uit die tijd is de Mis van Doornik (anoniem). Beide missen herbergen reeds de vijf vaste misdelen: Kyrie – Gloria – Credo – Sanctus – Agnus Dei.

De meerstemmige muziek uit de veertiende eeuw en dus ook van Guillaume de Machaut behoort tot de Ars Nova, dit is het latijn voor nieuwe kunst. De composities van Machault waaronder de Messe de Nostre Dame alsmede verhalen en gedichten zijn overgeleverd in verschillende boeken. 

MACHAUT OEUVRE NUMMER 813