Pink Floyd – The Wall

De Engelse popgroep Pink Floyd werd opgericht in 1964. De naam werd ontleend uit samensmelting van de namen van blueszangers Pink Anderson en Floyd Council. Aanvankelijk speelde de groep Rhythm and Blues nummers. Vanwege hun lange improvisaties en psychedelische interpretaties kreeg de groep bekendheid. Oprichters waren de Londense studenten Roger Waters, Richard Floyd en Nick Mason. Later zou Roger Syd Barrett de groep komen versterken.

Aanvankelijk was Syd Barrett de spil van Pink Floyd. In 1967 schreef hij surrealistische teksten voor de nummers Arnold Layne en See Emily Play. Na enige tijd bestond de groep uit Drummer Nick Mason, gitaristen en zangers David Gilmour en Roger Waters en toetsenist zanger Richard Wright.

In de jaren 70 maakte het grote publiek kennis met de langspeelplaten Dark Side of the Moon – Wish You Were Here uit 1975 – Animals (geïnspireerd door het boek Animal Farm van George Orwell) – The Wall (met de monster hit Another brick in the Wall 1979). In 1985 stopte de groep met optredens en platen maken.

De rockopera The Wall is een van de best verkochte albums ooit. Het verhaal gaat over een jongen met de naam Pink Floyd, een pseudoniem voor Rogers Waters. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verliest hij zijn vader en hij weet daar niet mee om te gaan. Ook zijn moeder kan hem niet helpen. Pink besluit een muur om zichzelf heen te bouwen. Roger Waters vertelt dat het album voor een groot deel ook autobiografisch is: Toen ik nog jong was waren er flink wat dingen waar ik bang voor was. Ik verstopte mijzelf achter een muur. Wat dat betreft is een deel van het werk zeker gericht op thema’s uit mijn leven. Een andere bron waren de optredens. Bierdrinkende toeschouwers stonden met duizenden te schreeuwen. Ik voelde een grote afstand tussen het publiek en de band. Alsof ik achter een muur aan het optreden was…

PINK FLOYD NUMMER 812