Mayer Emilie – Oeuvre

De Duitse componiste Emilie Mayer werd in 1812 geboren, ze stierf in 1883. Men deelt haar in bij de romantische componisten. Op jonge leeftijd ontving zij muziekonderricht, waaronder orgel- en pianoles. Op latere leeftijd begon zij serieus te componeren.

Emilie was de dochter van een rijke apotheker. Als kleuter verloor ze haar moeder. Een dag na haar begrafenis pleegde haar vader zelfmoord.

Op dertigjarige leeftijd verhuisde ze naar Szczecin om daar lessen te nemen bij de beroemde Carl Loewe (1796 – 1869). Deze noemde haar een enorm groot talent. Als componiste zou zij later bij Loewe’s overlijden muziek aan hem opdragen. In 1847 verschenen haar Symfonieën 1 en 2, in c mineur en e mineur.

In 1850 verhuisde zij naar Berlijn om haar muziekstudie voort te zetten, waaronder harmonie contrapunt. Ze componeerde een tiental symfonieën, liederen, ouvertures en kamermuziek. Ze trad eveneens als op als dirigente tijdens concerten waar haar eigen werken werden uitgevoerd. Razend populair waren de uitvoeringen met uitsluitend werken van haar hand. Ze reisde door Europa (Keulen, Brussel, Wenen, Parijs) om haar muziek te promoten. Ze zou later plaatsnemen in de directie van de Berlijnse Opera.

De beginwerken van Emilie Mayer stonden onder invloed van de Weense Klassieken (Haydn – Mozart e.a.). De latere werken kunnen vooral romantisch genoemd kunnen worden. We noemen de volgende werken: Zangspel Die Fischerin – 8 Symfonieën – Pianosolo – Liederen – Kamermuziek – Pianoconcert – Celloconcert

MAYER EMILIE OEUVRE NUMMER 878