Praetorius – Kerkmuziek

De Duitser Michael Praetorius (1571 – 1621), zoon van een Luthers predikant, was componist, organist en theoreticus. Hij wordt beschouwd als opvolger van Maarten Luther (1483-1546) wiens ideeën hij ten opzichte van de protestantse kerkmuziek navolgde. Behalve theoloog en kerkhervormer was Luther vernieuwer van de kerkmuziek. Luther was een enthousiast zanger en het was zijn grote wens dat de gehele gemeente deelnam aan de muziek (in de landstaal!) van de kerkdienst. Zowel Praetorius als Luther vertaalden honderden liederen van het Latijn naar de volkstaal. Een bekend koraal dat aan Luther wordt toegeschreven is Ein Feste Burg uit 1529 (gezang 96).

Praetorius schreef tussen 1605 en 1610 het machtige werk Musae Sionae, een verzameling met ruim twaalfhonderd kerkliederen. En niet te vergeten de  Messe de Noël. Ook schreef hij zo’n 300 stukken dansmuziek. Hij maakte zich onsterfelijk door zijn Syntagma musicum, een encyclopedie met muziektheorie en honderden afbeeldingen van muziekinstrumenten.

Van Praetorius kennen we verder het lied Es ist ein Ros entsprungen (Er is een roos ontsprongen) uit 1609. Het betreft een harmonisatie want het lied stamt waarschijnlijk uit omstreeks 1600. Aangenomen wordt dat Ros symbool is voor Maria. Tevens maakte hij een bewerking van het 14-eeuws kerstlied  In Dulci Jubilo, in 1976 opnieuw gezongen door Mike Oldfield en toen hoog in de hitparade kwam.

PRAETORIUS KERKMUZIEK NUMMER 498