Rihm – Werken

Een van de belangrijkste hedendaagse Duitse componisten is de in Karlsruhe geboren Wolfgang Rihm (1952). Zijn eerste grote succes behaalde hij in 1974 met Morphonie, een werk voor strijkkwartet en orkest. Hij studeerde bij de avant-gardist Karl Heinz Stockhausen (1928 – 2007). Zijn muziek wordt omschreven als subjectief, hypnotiserend, emotioneel. De componist zelf hierover:‘Muziek moet vol emotie zitten, maar de emotie vol complexiteit.’ De componist kruipt vaak in de klankwerelden van collega’s, uit eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw, in het bijzonder van Anton Bruckner (1824 – 1896) en Gustav Mahler 1860 – 1911). Zijn oeuvre wordt wel omschreven als ‘Gegrondverfd in de traditie.’

Wolfgang Rihm is een veelschrijver. Zijn beginwerken worden als ‘wild’ en fragmentarisch omschreven De latere composities vallen op door wonderlijke melodieën en onverwachte klankcombinaties.  Zijn oeuvre tot nu toe varieert van toneelmuziek, opera, liederen, orkestwerken waaronder symfonieën, soloconcerten voor viool, piano, hoorn, een concert voor strijkkwartet en orkest, tot kamermuziek met name strijkkwartetten. In 2002 voltooit Rihm Verwandlung 1 voor symfonieorkest. In de jaren erna zullen er nog een aantal Verwandlungen volgen. In 2016 was de première van zijn Requiem-Strophen.

Wanneer de 22 jarige Rihm tijdens een avant-garde festival zijn Morphonie laat horen worden de luisteraars op het verkeerde been gezet. Niks geen avant-garde, niks geen serieel gedoe, niks geen experimentele muziek. Rihm komt met een gigantisch orkest op de proppen samen met een versterkt strijkkwartet. Het barstens volle podium speelt haast tergend emotionele muziek plots onderbroken door hartverscheurende krijsende en schetterende instrumenten.

RIHM WERKEN NUMMER 826