Shankar – Sitar

Ravi Shankar (1920 – 2012) was een Indiaas sitarspeler en componist. Hij was de zoon van een advocaat die zijn praktijk in Londen had. Ravi zag zijn vader voor het eerst toen hij acht jaar was.

Ravi’s oudste broer was choreograaf in Parijs, deze nam hem mee op tournee door Europa en leerde zo de Westerse cultuur kennen. Ondertussen nam hij lessen in dans en het sitarspel. Later zou hij zijn danscarrière opgeven en serieus les gaan nemen in de Indiaanse klassieke muziek.

Als negentienjarige, in 1939 trad hij voor het eerst voor het voetlicht als een volwaardig sitarspeler. Nadat hij zijn opleiding had voltooid keerde hij terug naar India. Hij componeerde daar en werkte bij de radio. In de jaren 50 componeerde hij de muziek voor de De Apu-trilogie, een vermaarde filmreeks.

Door samenwerking met artiesten uit de popmuziek, jazz en westerse klassieke muziek kwam voor Ravi Shankar een internationale doorbraak. Zo werkte hij samen met onder anderen Yehudi Menuhin, Miles Davis, Philip Glass, The Beatles.  Ook de Indiaanse muziek kreeg mede door zijn toedoen meer bekendheid.

RAVI SHANKAR SITAR NUMMER 825

Nota bene

De sitar is een snaarinstrument. Het instrument dat oorspronkelijk uit India komt heeft behalve vier melodiesnaren, drie ritme snaren en een hele bos resonantiesnaren. De sitar wordt gebruikt in de Raga. Dit is in tegenstelling tot de westerse klassiek muziek met haar vaste regels een improviserende soort muziek met een vast raamwerk. Het ‘jankende’ geluid van de sitar wordt veroorzaakt doordat snaren tegen de brug lopen en daardoor boventonen veroorzaken. Het was vooral Ravi Shankar die de sitar bij het grote publiek min of meer populair maakte. De dochter van Ravi Shankar, Anoushka Shankar is eveneens een populair sitarspeelster.