Rutter – Requiem

De Engelse componist, organist en koordirigent John Rutter (1945) is vooral bekend van zijn kerkmuziek. Veel uitgevoerde werken zijn Gloria uit 1974, Requiem 1985 en Magnificat 1990. Ook schreef hij Anthems (kerkmuziek voor koren) en Carols (Kerstmuziek). Het moge niet verwonderlijk zijn dat Rutters muziek geliefd is in kringen van koren. Rutter is onder meer oprichter van het kamerkoor Cambridge Singers, het koor dat onder zijn leiding beroemd werd. Opmerkelijk is dat de componist zelf niet religieus is.

In zijn werken combineert Rutter elementen uit verschillende muzieksoorten, van Gregoriaans tot jazz, van klassiek tot pop. Soms klinkt een lied als een balled of lijkt het op filmmuziek. Men placht zijn stijl daarom wel Eclectisch te noemen

Het Requiem van Rutter uit 1985 is geschreven voor gemengd koor en orkest. Er zijn solo’s voor cello, hobo en sopraan.  Het werk is niet gecomponeerd in de trant van een groot opgezet requiem zoals van Berlioz of Verdi, eerder dat van een ingetogen versie zoals dat van Fauré of Duruflé. Heer, geef hun (ziel) eeuwige rust. Zo begint de mis die in de katholieke eredienst wordt opgedragen voor de doden. Ook Rutters requiem begint met deze tekst. In zijn requiem heeft hij de rooms-katholieke mis als basis genomen. Wel zijn er delen weggelaten en is er eigen werk toegevoegd. De delen zijn: Requiem aeternam – Out of the deep – Pie Jesu – Sanctus – Agnus Dei –  The Lord is my shepherd  – Lux aeterna.

Al eerder, in 1976 schreef Rutter een driedelig Gloria. Veelal rond Kerstmis wordt dit werk uitgevoerd.

Luister ook eens naar het Bosch Requiem van de Nederlander Joey Roukens

RUTTER REQUIEM NUMMER 516