Stockhausen – Gesang der Jünglinge

Rockmuzikanten als Frank Zappa en leden van de Beatles alsmede zogeheten underground groepen luisterden in de jaren zestig van de vorige eeuw met belangstelling naar de muziek van de Duitse avant-garde componist Karlheinz Stockhausen (1928 – 2007). Deze hield zich bezig met composities die gemaakt werden in geluidsstudio’s. Geluiden van synthesizers, percussie, de menselijke stem, straatgeluiden, natuurgeluiden enzovoorts werden op tape gezet  en bewerkt (vervormd) met en door galm, filters, computers, microfoons… Een voorbeeld hiervan is Etude uit 1952. Enkele jaren later baarde de componist opzien met Gruppen für drei Orchester en Gesang der Jünglinge uit 1956 (voor jongenssopraan en elektronisch geluid op teksten uit de bijbel). De eerste uitvoeringen van deze werken leverden bij het publiek een shockeffect op.

Stockhausen werd geboren in een dorpje nabij Keulen. Zijn vader was onderwijzer en besteedde veel aandacht aan muziek en theater. Zijn moeder zong en speelde piano. Karlheinz bleek talenten te hebben in muziek. Als puber speelde hij voortreffelijk piano en speelde in allerlei bandjes. Op het gymnasium speelde hij hobo in het schoolorkest. Na zijn Schoolmuziekstudie aan het conservatorium studeerde hij muziekwetenschap en weer later compositie. Onder invloed van moderne componisten Schönberg, Messiaen en Boulez verschenen begin jaren vijftig zijn eerste werken. In studio’s voor elektronische muziek werkte hij samen met leeftijdgenoten en tevens aanstormende moderne componisten als Nono, Maderna, Goeyvaerts, en de jongere Frank Zappa.

(John Lennon en Paul McCartney volgden de muziek van Stockhausen. Uit eerbetoon kreeg hij een plaatsje toegewezen op de platenhoes Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 van de Beatles). https://klassiekemuziek.tv/lennon-mccartney-sgt.-pepper/ 

STOCKHAUSEN GESANG DER JÜNGLINGE NUMMER 517