Suk – Serenade voor strijkers

De vader en grootvader van de Tsjechische componist Josef Suk (1874-1935) waren onderwijzers. Vader Suk was tevens dirigent en dorpsorganist. Zoon Josef studeerde aan het Praags conservatorium waar hij in de compositieklas zat van de beroemde Antonin Dvořak. Tijdens zijn studententijd werd Suk zo goed als opgenomen in het gezin van zijn leraar. Hij werd verliefd op Otylka, de 14 jarige dochter des huizes.

In 1891 richtte Suk het vermaarde Boheemse strijkkwartet op, waarmee hij tientallen jaren concertreizen zou gaan maken. Later zou hij als professor verbonden zijn aan het Praags conservatorium.  In 1898 huwde Suk de dochter van zijn leermeester Dvořak.

De kleinzoon van Josef Suk, geboren in 1929, richtte als violist het Suk Trio op. Het trio, bestaande uit violist, pianist en cellist, werd in 1990 ontbonden. Mede door uitvoeringen van het vermaarde Dumka trio van Antonin Dvořak werd wereldroem vergaard.

Josef Suks schoonvader en leraar, de Tsjechische componist Antonin Dvořak was zó enthousiast over de Serenade voor strijkers, dat hij het stuk direct voorlegde aan zijn muziekuitgever Simrock. Later zou Suk altijd beweren dat hij alles in zijn loopbaan aan Dvořak te danken heeft gehad. Hij en niemand anders gold als Suks grote voorbeeld. De componist voorspelde zijn schoonzoon een grote toekomst. In 1894 ging de Serenade voor strijkers opus 6 in première, een vrolijk en zeer romantisch werk. Het derde deel van de serenade herbergt een prachtig adagio. De stijl van Suk wordt omschreven als hoog romantisch en impressionistisch.

SUK SERENADE VOOR STRIJKERS NUMMER 292