Weinberg – Oeuvre

De in Polen (Warschau) geboren Mieczyslaw Weinberg (1919 – 1996) gold als een Pools Russisch componist en pianist van joodse afkomst. Zijn vader was theatermusicus. Weinberg sr. schreef o.a. liederen die door zijn zoon in het theater begeleid werden. Zijn ouders en andere familieleden werden door de nazi’s vermoord. In 1939 vluchtte Mieczyslaw naar Moskou. Het was niemand minder dan Dmitri Sjostakovitsj (1906 – 1975), die onder de indruk was van zijn Symfonie 1. Joodse volksmuziek liet hij doordringen in zijn werken. Vanwege zijn Joodse afkomst was Weinberg na Wereldoorlog II veelvuldig op de vlucht voor het antisemitisme in Rusland.

Men vergelijkt Weinberg wel met Sjostakovitsj. Deze laatste is echter veel beroemder geworden, al zal volgens kenners een inhaalrace reeds gestart zijn. De twee musici werden vrienden. Sjostakovitsj droeg zijn Strijkkwartet 10 aan Weinberg op. Het is bekend dat zij elkaar beïnvloed zouden hebben. Mede door toedoen van de Letse violist en dirigent Gideon Kremer werden zijn symfonieën 2 en 21 in 2019 met veel waardering uitgevoerd.

Op vijftienjarige kleeftijd schreef hij drie stukken voor viool en piano waarvan Nocturne onder invloed stond van het Poolse landschap. Wijnberg heeft een oeuvre nagelaten van 26 symfonieën waarvan Symfonie 1 in de stijl van Sjostakovitsj. Verder 17 Strijkkwartetten, Pianokwintet opus 18, en Soloconcerten.

WEINBERG OEUVRE NUMMER 647