Delibes – Lakmé

Léo Delibes werd in 1836 geboren en stierf in 1891. Hij dankt zijn interesse voor muziek aan zijn moeder, de dochter van een operazanger. Zijn vader was postbode. Toen deze stierf verhuisde de tienjarige Léo met zijn moeder naar Parijs. Hij had een mooie stem zodat men hem de Nachtegaal als bijnaam gaf. Hij was twaalf toen hij werd toegelaten tot het Conservatoire national supérieur de musique van Parijs met als hoofdvakken zang, piano, orgel en compositie. Later zou hij er docent worden.

Men had bewondering voor zijn lichtklassieke werken, met name zijn balletmuziek. Denk hierbij aan zijn balletmuziek voor Coppélia en Sylvia. Maar ook zijn operette Deux sous de charbon kende tijdens zijn leven enorm veel succes.

De Opera Lakmé werd voor het eerst opgevoerd in 1883. Het werk kent drie bedrijven. Lakmé (Lakshmi) is de naam van de hindoegodin van de rijkdom. Het verhaal speelt zich af rond 1850 in Brits-Indië.

Lakmé wordt verliefd op Gérald, een Britse officier. Vader is fel tegen daar Gérald de moed had om hun heilige grond te betreden. Hij zint op wraak. De opera gaat over twee tegenovergestelde werelden, tradities en religies, waarbij Lakmé zichzelf uiteindelijk opoffert.

Twee hoogtepunten: het duet voor sopraan en mezzo, Sous le dôme épais, het Bloemenduet, Air des chlochettes, het Klokkenlied.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

LAKMÉ DELIBES NUMMER 889