Adam – Giselle

De componist en muziekleraar Adolphe Adam (1803 – 1856) werd geboren in Parijs als zoon van een pianist, die tevens leraar was aan het conservatorium van Parijs. Als zoon van een vermaard musicus was van serieus muziek studeren bij Adolphe geen sprake. Het liefst speelde hij zonder noten en bedacht al improviserend zelf muziek. Aanvankelijk gaf vader Adam zijn zoon geen toestemming om professioneel musicus te worden. Het gevolg was dat Adolphe in het geheim lessen nam. Uiteindelijk gaf zijn vader toch toestemming. Adolphe was 17 jaar toen hij zich aanmeldde bij het conservatorium. Een van zijn hoofdvakken werd orgel. In het conservatorium orkest bespeelde hij de pauken.

Adam werd een bekend muziekdocent, zo gaf hij tal van talentvolle musici en aankomende componisten les. Zelf werd hij min of meer als componist bekend door het schrijven van amusementsmuziek. Later zou hij zowel opera’s als balletmuziek componeren. Zijn meest gewaardeerde werk werd het ballet Giselle (1841). Een bekend kerstlied van zijn hand is Cantique de Noël (O holy night).

De muziek uit Giselle is op en top balletmuziek. Alles is romantiek. Het doet denken aan de muziek van de Weense familie Strauss en zelfs Tsjaikovski. Het orkest speelt ondergeschikt aan de dans. Veel strijkers met schone melodieën, pizzicato’s en tremolo’s. Verder hoge houten blaasinstrumenten, hoornklanken en waar nodig bekkens en grote trom.

Het romantisch getinte ballet Giselle vertelt het verhaal over een boerenmeisje dat verliefd wordt op Albrecht, die van adel is en verloofd is met de dochter van de hertog. Albrecht verzwijgt zijn afkomst en beweert dat hij een gewone dorpsjongen is. De grote passie van Giselle is dansen. Samen met Albrecht voert zij een pas de deux uit. Hun liefde wordt hierdoor bezegeld. Hilarion, de jachtopziener, die eveneens op Giselle verliefd is, is jaloers op Albrecht. Hij komt er achter wie Albrecht werkelijk is. Giselle ontmoet prinses Bathilde, de verloofde van Albrecht. Als Giselle ontdekt dat zij de verloofde van haar minnaar is, steekt ze een zwaard in haar zij en danst zich dood.

ADAM GISELLE NUMMER 548

Nota bene

Beroemde Romantische Balletten

TSJAIKOVSKI
Cinderella – Doornroosje – Notenkraker – Zwanenmeer

PROKOFJEV
Cinderella (Assepoester) – Romeo en Julia

MINKUS
Don Quichot

DELIBES
Lakmé – Sylvia - Coppélia

ADAM
Giselle