Anrooy – Piet Hein Rhapsodie

De Nederlandse componist en dirigent Peter van Anrooy (1879 – 1954) was de zoon van een apotheker in Zaltbommel. Als elfjarige liet hij zich inschrijven als leerling aan de Toonkunst muziekschool in Utrecht voor de vakken compositie en piano. Een van zijn leermeesters was de componist Johan Wagenaar. Ook had hij les van Willem Kes, de eerste dirigent van het Concertgebouworkest. Vanaf 1905 dirigeerde Van Anrooy orkesten in Groningen, Arnhem en in Den Haag. In 1917 werd hij vaste dirigent bij het Residentie Orkest. Voor de AVRO radio verzorgde hij een muziekprogramma. Tevens organiseerde hij jeugdconcerten.

Evenals zijn leermeester Kes bracht Peter van Anrooy veranderingen in het concertleven. Zo werd het publiek verboden om tijdens het concert te roken of te consumeren. Streng was hij ook voor zijn orkestleden. Hij bracht groepsrepetities in het leven en orkestleden die hun partij onvoldoende kenden, moesten nablijven! Een verdienste van Van Anrooy als dirigent was dat hij nieuwe werken van Nederlandse componisten op de lessenaars zette, waaronder Badings, Hendrik Andriessen, Röntgen, Pijper en Zweers. Ook had hij aandacht voor de ‘modernen’ uit het buitenland, zoals Debussy, Bartok, Hindemith en Janacek.

In 1900 schreef hij zijn bekendste orkestwerk, de Piet Hein Rhapsodie, thema en variaties op het bekende lied De Zilvervloot. Twee andere composities: Ballade voor viool en orkest en Pianokwintet.

VAN ANROOY PIET HEIN PHAPSODIE NUMMER 671