Boyce – Symfonieën

William Boyce werd in 1711 als zoon van een meubelmaker geboren in Londen, waar hij in 1779 overleed. Hij begon zijn muzikale carrière als koorknaap van de St. Paul’s Cathedral. Later was hij werkzaam als organist aan de Oxford kapel. Behalve een schat aan kerkmuziek componeerde Boyce toneelmuziek, symfonieën, ouvertures en tal van vocale werken. Rond zijn 50e levensjaar raakte Boyce doof zodat hij zijn beroep als organist moest opgeven. Zijn werkzaamheden bestonden vanaf die tijd uit het verzamelen van kerkmuziek.

William Boyce componeerde acht symfonieën. Deze werden in 1760 gepubliceerd door de uitgever van de beroemde Georg Friedrich Händel. De symfonieën van Boyce werden in die tijd beschouwd als juweeltjes. Ze werden door zowel amateur als beroepsorkesten met graagte gespeeld. Pas in de tijd van de klassieke periode, toen de symfonieën van Haydn en Mozart verschenen raakten de werken van Boyce in de vergetelheid.

Boyce gaf zijn symfonieën meestal een bijnaam. De eerste twee kregen de ondertitel Ode aan het nieuwe jaar en Ode aan de verjaardag van de koning. De vrolijk en helder klinkende symfonieën zijn niet alleen een lust om naar te luisteren maar zeker ook gewild om uit te voeren. Korte symfonietjes van nog geen 10 minuten lengte. De deeltjes zijn: allegro – andante – allegro.

BOYCE SYMFONIEËN NUMMER 681