Brel – Oeuvre

Jacques Brel (1929 – 1978) was een Belgisch zanger en componist. Hij werd geboren in Schaarbeek als zoon van een fabrikant. Het plan was dat Jacques ooit zijn vader zou opvolgen. Doch de muziek, in het bijzonder het lied, bracht hem op andere gedachten. In 1953 is Brel voor het eerst in een radioprogramma te beluisteren en in 1955 ziet men hem op televisie. In de beginjaren zestig is hij uitgegroeid tot een internationale vedette.

Brel wordt gezien als een literair entertainer. Hij werd een vrijgevochten artiest. Zijn teksten spraken over zijn aversie tegen de kerk, kleinburgerlijkheid, politiek gezag, de dood, romantiek, en zijn geboortegrond Vlaanderen. Ook de luisteraars die weinig met de Franse taal te doen hadden waren onder de indruk van de emotie en de intensiteit tijdens zijn optredens.

Bekende liedjes: Ne me quitte pas 1959, Les Flamandes 1959, Marieke 1961, Les Bourgeois 1962, Le Plat Pays (Mijn vlakke land) 1962, Amsterdam 1964, Bruxelles 1963.

De componisten en arrangeurs Gérard Jouannest en François Rauber werkten intensief samen met Brel. Zo componeerde Jouannest, die eveneens de vaste begeleider van hem was, in samenwerking met Brel de liedjes Marieke en Bruxelles. De Nederlandse vertaling van Brel nummers werden meestal gedaan door de schrijver Ernst van Altena. Nederlandstalige artiesten die chansons van Brel uitvoerden waren o.a. Liesbeth Liszt, Johan Verminnen, Herman van Veen. Grote hits met nummers van Brel werden gescoord door Dusty Springfield, Neil Diamond, Frank Sinatra, David Bowie…

De vedette Brel gaf in de jaren zestig soms 300 concerten per jaar. In 1965 trad hij op in Moskou en in de Carnegie Hall in New York. In 1967 gaf hij een afscheidsconcert. Daarna behaalde zowel zijn zeil- als vliegbrevet en voer geruime tijd met zijn minnares over de Atlantische en Stille Oceaan.  Tenslotte  vestigde hij zich op het eiland Hiva On in de Stille Oceaan.

BREL OEUVRE NUMMER 829