Zappa- Oeuvre

De Amerikaanse musicus Frank Zappa (1940 – 1993) is de geschiedenis ingegaan als vertolker van rock-’n-roll, muziektheater, psychedelische rock, jazz, pop, en eigentijdse klassieke muziek. Zijn stijl wordt als eclectisch omschreven. Zijn teksten gaan over zelfspot, humor, seks, anti Amerika, anti godsdienst, eigenlijk alles waar hij zich aan ergerde of wat hem beviel.

Zappa werd geboren in Baltimore (Maryland). Zijn ouders waren immigranten uit Italië. Hij kreeg een katholieke opvoeding. Hij speelde drums in een bandje op de middelbare school. Aanvankelijk ging zijn interesse uit naar rhytm and blues. Opvallend was zijn interesse naar de muziek van Edgard Varèse (1883 – 1965) met name het werk Ionisation voor percussie, sirenes en het gebrul van een leeuw.

In de midden jaren 60 ontstond de groep The Mothers of Invention. Het debuutalbum Freak Out (1966) kreeg een plaats in de lijst van 500 beste Lp’s uit de muziekhistorie. Behalve dat het om een conceptalbum ging, betrof het een dubbel LP. Het album bevat surrealistische teksten en de muziek is een mengeling van rhythm and blues, doo-wop, blues, rock, en avant-garde. In 1974 verscheen de studio LP Apostrophe, een album dat goed ontvangen werd.  

Zappa maakte zijn publiek in verwarring door het spelen van elektrische kamermuziek (door hem zo genoemd), een liefde die zijn gehele carrière zou blijven bestaan. In 1970 speelde zijn band samen met een symfonieorkest en een koor de opera 200 Motels, stukken (collage muziek) vergaard tijdens tournees en verblijf in hotels.

In de jaren 80 nam het London Symphony Orchestra twee LP’s op met composities van Zappa. In begin jaren 80 componeerde hij voor het synclavier Ruth is sleeping. Zappa’s laatste studio-album was Jazz from Hell (1986). Het album is gevuld met louter instrumentale composities. Hij ontving hiervoor een Grammy Award. De beroemde componist en dirigent  Pierre Boulez (1915 – 2016) vereerde Zappa door zijn werk uit te voeren.

In de najaren van zijn carrière, werkte hij samen met o.a. de avant-gardisten Stockhausen en Cage. Zijn laatste werkstukken The Yellos Shark en Civilization phase III speelde hij met het Ensemble Modern, een kamerorkest van eigentijdse klassieke muziek.

ZAPPA OEUVRE NUMMER 828