Busoni – Bach Editions

Ferdinando Busoni is een Italiaans componist die in 1866 geboren werd in Florence en in 1924 overleed in Berlijn. Hij was een wonderkind. Zijn vader en moeder speelden respectievelijk klarinet en piano. Zij lieten hun kind vooral muziek van Bach luisteren en later spelen. Hij was zeven jaar toen hij met zijn ouders zijn eerste optredens verzorgde. Er volgden tournees door Europa. Zijn muziekstudie vervolgde hij verder aan het conservatorium van Wenen.

Als een kosmopoliet verbleef hij in Moskou, Wenen, Bologna, Helsinki, Zurich, en Boston, om tenslotte in Berlijn te blijven en daar als docent compositie te werken.

In 1888 begon zijn uitzonderlijke fascinatie voor het werk van Johann Sebastian Bach (1685 – 1750). De rest van zijn leven zou hij werken van Bach voor piano bewerken. Deze werden gepubliceerd als de Bach – Busoni Editions. Behalve deze transcripties schreef Busoni eigen Pianowerken, Orkestwerken, Kamermuziek en stukken voor de menselijke stem. Twee opera’s van zijn hand: Turandot (1917) en Doctor Faust (1925)  

Luister naar Busoni’s meesterlijke bewerking van Bachs Chaconne uit Partita nr 2 in d mineur 

 BUSONI BACH EDITIONS NUMMER 791

 

 

Nota bene

Een Chaconne is een langzame, van oorsprong Spaanse dans in een driedelige maatsoort. Het kenmerk is het constant herhalen van het thema, gespeeld in de baslijn (ostinato), waarboven zich variaties afspelen. De Chaconne komt voor in een suite.
De Chaconne is nauw verwant aan de Passacaglia. Het verschil: de oorsprong van de Chaconne is vurig en bedoelt als dans voor vrouwen, terwijl de Passacaglia door mannen werd gedanst. Andere bronnen zien geen verschil tussen de twee dansvormen.

Een beroemde Chaconne komt voor in Partita 2 in d mineur voor solo viool BWV 1004 van Johann Sebastiaan Bach. De baslijn van deze Chaconne bestaat slechts uit vier tonen. Kenners gaan er van uit dat deze Chaconne het beste en mooiste solostuk is dat ooit geschreven is.
De componist Ferdinando Busoni (1866 – 1926) maakte een inmiddels beroemde bewerking van Bachs Chaconne.