Caccini – Euridice

De Italiaan Giulio Caccini (1551 – 1618) was de zoon van een timmerman. Zijn oudere broer Giovanni was beeldhouwer. De componiste Francesca Caccini (1587 – 1641) was de dochter van Giulio. Caccini was zanger en muzikant (gamba, luit en harp) aan het hof van de Medici in Florence. Tevens was hij werkzaam als dirigent en muziekleraar en zanger/instrumentalist tijdens bruiloften en andere feesten.

Men gaat er van uit dat Caccini de eerste componist was die het recitatief voorschreef (vertellend zingen met eenvoudige begeleiding, wordt ook wel spreekgezang genoemd. Het recitatief komt met name voor in opera’s maar ook in cantates e.d.).

Caccini schreef Opera’s waaronder de in 1600 gepubliceerde Euridice. Hij publiceerde verder verschillende boeken met Madrigalen.

Van Caccini wordt beweerd dat hij een beroemd Ave Maria zou hebben gecomponeerd. Inmiddels is men er achter gekomen dat dit populaire werk werd geschreven door de Rus Vavilov (1925 – 1973).

De dochter van Giulio Caccini, Francesca, was eveneens componist. Zij was werkzaam als muzieklerares, musicus (luit), zangeres, en componist bij de Medici in Florence. Zij is bekend als de eerste vrouwelijke componist die opera’s schreef.

CACCINI EURIDICE NUMMER 538