Dittersdorf – Oeuvre

De in Wenen geboren violist en componist Carl Dittersdorf (1739 – 1799) groeide op in een welgesteld milieu. Hij werd opgeleid als violist, eerst in de kerk, daarna aan het hof. Op 22 jarige leeftijd trad hij toe tot het orkest van de Weense hofopera. Dittersdorf die furore maakte als vioolvirtuoos richtte later een eigen muziekbedrijf op, inclusief theater, waar hij zijn opera’s kon laten opvoeren. Men rekent hem tot de school van Weense Klassieken (Mozart – Haydn – Beethoven). Hij raakte bevriend met Joseph Haydn (1732 – 1809) en Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791). Als componist had hij in zijn tijd weinig succes met uitzondering van de opera Doktor und Apotheker.

Behalve opera’s componeerde Dittersdorf een groot aantal kamermuziekwerken, oratoria, symfonieën, geestelijke muziek, soloconcerten waaronder een Harpconcert en 2 Concerten voor contrabas.

Bij het grote publiek is hij de geschiedenis ingegaan als componist van Doktor und Apotheker, een komische opera in twee bedrijven welke in 1786 in Wenen in première ging. Het werk is gebaseerd op een Franse komedie.

Korte inhoud van Doktor und Apotheker: Het apotheken-echtpaar Stößel probeert hun dochter Leonore te koppelen aan de gehandicapte Sturmwald. Leonore is echter verliefd op Gotthold, zoon van de plaatselijke arts. Sturmwald en Gotthold blijken vijanden van elkaar te zijn. Vader Stößel wil hier niets van horen en regelt een bruiloft. Er volgen in deze klucht verkleedpartijen, ontvoeringen en dronkenmansschap. Het werk eindigt echter in: En zij leefden nog lang en gelukkig!

Luister ook eens naar zijn Symfonie 4 in F! 

 

DITTERSDORF OEUVRE 739