Dun, Tan – Oeuvre

Tan Dun is een componist uit China Hij is daar in 1957 geboren. Dun werd vooral bekend door zijn filmmuziek, waarvoor hij verschillende internationale prijzen ontving zoals Grammys en Oscars. Maar ook maakt hij gebruik van multimedia. Het is volgens zeggen de bekendste Chinese componist. Als kind raakte Dun gefascineerd door de vijfde symfonie van Beethoven en het westerse symfonieorkest. Tijdens de Culturele Revolutie werkte hij op een rijstplantage. Nadat hij het conservatorium van Beijing had bezocht verhuisde hij naar New York, waar hij studeerde aan de Columbia University.

In het dorp, in de provincie Hunan, waar Tan Dun opgroeide, was hij gefascineerd door rituelen die tijdens plechtigheden en officiële gebeurtenissen plaatsvonden, dit veelal begeleid door muziek met voorwerpen uit de natuur, zoals stenen, hout en zelfs water. Als kind richtte hij een eigen muziekgroep op en speelde met de boeren uit het dorp op pannen en potten en traditionele Chinese snaarinstrumenten. Door met een rondreizend operagezelschap mee te reizen kwam hij terecht op het conservatorium.

In New York, aan de Columbia Univertity maakte hij kennis met de experimentele muziek van Varèse, Glass, Cage, Steve Reich e.a. Westerse invloeden heeft hij in de muziek van zijn jeugd laten samensmelten. In zijn Paper Concerto uit 1903 laat hij behalve een symfonieorkest allerlei papieren attributen mee spelen. Dun noemde veel van zijn werken Organische muziek. Alsof het doodnormaal is componeert hij een solo voor water of papier. In 2000 viel hij in de prijzen met zijn Water Passion After St.Matthew. In het werk vervingen waterschalen de traditionele percussie-instrumenten.

Enkele andere werken van zijn inmiddels uitgebreide oeuvre: Heaven Earth Mankind, Internet Symfonie Eroica. Documentaire symfonie, Contrabasconcert.

Opera’s: Nine Songs, Marco Polo, The Peony Pavilion, Tea: A Mirror of Soul, The First Emperor. Voor het Concertgebouworkest componeerde Dun Requiem for Nature met Tibetaanse cymbalen, Chinese luit, sleebellen en water.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

TAN DUN OEUVRE NUMMER918