Dupré – Orgelmeester

De Fransman Marcel Dupré (1886 – 1971) is vooral bekend geworden als organist en als componist van orgelwerken. Als zoon van een kerkorganist uit Rouen ontving hij zijn eerste lessen. Op twaalfjarige leeftijd kreeg hij een aanstelling als kerkorganist. Dupré was zestien toen hij het conservatorium van Parijs bezocht.  Hij kreeg les van de vermaarde orgelmeester Louis Vierne en Charles-Marie Widor. Met zijn cantate Psyché wint hij in 1914 de precieuze Prix de Rome.

Spoedig maakt hij furore als concertorganist. Hij reist de wereld rond en geeft concerten met vooral werken van J.S.Bach. Hij doet eenieder versteld staan met zijn improvisaties en uitvoeringen van zijn Symphonie-Passion (1921) opus 23 voor groot orgel. Veel van zijn orgelwerken zijn voortgekomen uit improvisaties.

In 1934 wordt Dupré als opvolger van Widor organist in de Parijse kerk Saint-Sulpice. Tevens wordt hij benoemd als docent orgel aan het Parijse conservatorium. Twintig jaar later zal hij er directeur worden.

Tot zijn leerlingen behoren o.a. orgel-grootheden als Olivier Messiaen en Marie-Claire Alain.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

DUPRÉ ORGELMEESTER NUMMER 845

Nota bene

Het Orgelpark in Amsterdam ligt aan het beroemde Vondelpark. Het is het internationale concertpodium voor organisten, componisten en andere kunstenaars.

Het gebouw is gehuisvest in een prachtige Art Deco-ambiance. De intieme concertzaal met tal van indrukwekkende orgels, bezit een mooie en heldere akoestiek en een gezellige foyer.

Was het orgel traditioneel vooral dienstbaar aan de kerk, in het Orgelpark staat het gebouw in dienst van het orgel en zijn muziek.

Inmiddels is het Orgelpark met zijn vele concerten -zo’n 80 per seizoen- uitgegroeid tot een uniek podium in de wereld.