Dutilleux – Oeuvre

Henri Dutilleux werd in 1916 in het Franse Angres geboren, hij stierf in 2013 in Parijs. Als kind verhuisde het gezin Dutilleux naar het Noord-Franse Douai, dichtbij de Belgische grens. Als jongen had hij les in piano en de theoretische vakken. Als 18-jarige schreef hij zich in aan het conservatorium van Parijs. Behalve eerdergenoemde vakken en vaardigheden, was hij een verwoed slagwerker. Als twintigjarige won hij de prestigieuze Prix de Rome. Door het aanvangen van de tweede wereldoorlog was hij genoodzaakt vroegtijdig naar Frankrijk terug te keren. Terug in Frankrijk ging hij werken aan de Opéra, waar hij koordirigent werd. Verder werkte hij bij de Franse Omroep. Als docent gaf hij les aan het conservatorium.

Als componist werd hij aanvankelijk beïnvloed door de impressionisten en later de twaalftoonstechniek. Hij had contact met leden van de Groupe des Six, maar ging muzikaal zijn eigen weg. Hij was geen radicale vernieuwer. Pas later werden zijn werken op waarde geschat. Met name de literatuur bracht hem tot inspiratie. Hij was een verwoed lezer van de romanschrijver Marcel Proust. Zijn composities hebben dan ook soms een verhalend karakter, zoals in zijn Vioolconcert uit 1985, L’arbre des songes en het Celloconcert uit 1970, Tout un monde loitain.

Dutillieux schreef symfonische werken, concerten voor cello en viool, kamermuziek en balletmuziek. Nog niet genoemde werken: Ansi la nuit (Strijkkwartet), Symfonie 1, Symfonie 2 (Double), Muziek voor fluit en hobo.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

DUTILLIEUX OEUVRE NUMMER 971