Dylan – Desire

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan (1941) werd als Robert Zimmerman geboren. Zijn artiesten naam ontleende hij aan zijn idool de dichter en schrijver Dylan Thomas (1914 – 1953). Bob Dylan begon zijn loopbaan met protestsongs zich daarbij begeleidend op de akoestische gitaar en mondharmonica. Zijn doorbraak was in 1963 met het lied Blowin’ in the wind. Andere songs uit Dylans begintijd waren o.a. The Times They Are A Changin (1964) – Mr Tambourine Man (1965 – Like a Rolling Stone (1965).

Het was voor veel fans moeilijk te verkroppen dat Dylan zijn kritische teksten en akoestische geluiden omruilde voor respectievelijk country, gospel en rock-’n-roll. De akoestische gitaar werd omgeruild voor een elektrische (voor het eerst in 1965) en hij liet zich begeleiden door een band. Zijn teksten bleven echter scherpzinnig en maatschappijkritisch. In 2016 werd hem de Nobelprijs voor literatuur toegekend.

In 1976 verscheen het album Desire. Een krachtige LP gekenmerkt door folkrock. Het komt voor op de lijst van de 500 grootste albums allertijden. Veel materiaal werd samen geschreven met Jacques Levy.

De opening song Hurricane is een protestsong over de ter doodveroordeling van de bokser Ruben Carter, bijgenaamd Hurricane. Het lied resulteerde in een nieuw proces. In 1985 werd hij vrijgesproken. Ises, het 2e lied op Desire is een van de meest gevierde songs van de LP. Het behandelt een verhaal uit de Egyptische mythologie. Ook heeft het te maken met de huwelijksperikelen rond Dylan en zijn vrouw Sara. One More Cup of Coffee is eveneens een geliefd nummer. Zangeres Emmylou Harris en violist Scarlet Rivera werken mee aan dit onvervalste zigeunerlied. De ballad Joey is het langste nummer van Desire en gaat over de gangster Joey Gallo. Sara is één van de weinige autobiografische nummers die Dylan in zijn loopbaan schreef. Het is een eerbetoon aan zijn vrouw Sara waarvan hij in 1977 scheidde.

In het voorjaar van 2020 bracht hij de 17 minuten durende song Murder Most Foul uit over de moord op president Kennedy.

DYLAN DESIRE NUMMER 800

Nota bene

Zover bekend heeft Bob Dylan zes kinderen. Om deze in de toekomst uit de wind te houden heeft hij zijn muziekrechten voor 250 miljoen euro verkocht aan Universal. Tot het jaar 2190 zal er geld naar de muziekuitgeverij overgemaakt worden als er ergens ter wereld een Dylan lied ten gehore wordt gebracht, muzieknoten of teksten worden verkocht.
Als we dan denken aan liedjes als Blowin’ in the wind, Like a Rolling Stone, Knockin’ on Heavens Door, Mr. Tambourine man, en vult u maar in… Zal voorlopig de geldstroom blijven stromen.